Sendikamız ile birlikte toplam 7 sendikanın almış olduğu karar uyarınca bugün gerek 3600 ek göstergelerin adaletli bir şekilde bütün memurlara ayrım yapılmaksızın verilmesi ve gerekse sözleşmeli personellerin kadroya alınması gibi bir çok konuda ortak basın açıklaması yapılmıştır. Yoğun ilgiyle karşılaşılan bu organizasyonda, Adalet Sen olarak Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışan meslektaşlarımızın sorunlarına ilişkin 2019 manifestomuz dile getirilmiştir.
Yapılan basın açıklamasında söz alan Genel Başkanımız Niyaz DÜLGER aşağıda yazılı hususların gerçekleşmesi gerektiğini talep etmiştir.
Adalet Hizmetleri Sınıfı Kurulmalıdır
Adalet Bakanlığı personelinin yapmış olduğu işin önem ve niteliği, sosyal ve özlük haklarında yapılacak iyileştirmede karşılaşılan sorunlar, diğer kamu kurumları içerisinde farklı bir statüye sahip olması gerekçesiyle Adalet Hizmetleri Sınıfının kurulması kaçınılmaz hale gelmiştir.
Adalet Bakanlığı Personeline “3600 Ek Gösterge” Verilmesi
Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 4 ayrı kamu personeline 3600 ek göstergenin verileceği müjdesi verilmiş ise de Bakanlığımız personelin iş yoğunluğu ve performansı göz önünde bulundurulduğunda bu haktan yoksun bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Hak ve adalet kuramı dâhilinde, tüm Adalet Bakanlığı Personellerine ayrım yapılmaksızın 3600 Ek Göstergenin verilmesi en doğru kararlardan biri olacaktır. Bu uğurda ADALET SEN sonuna kadar mücadelesini sürdürecektir.
Mobbingle Mücadele İçin Somut Adımlar Atılmalıdır
Adalet Bakanlığı nezdinde mobbinge maruz kalan personelin sayısı her geçen gün artmakla birlikte, bu konuda sendikamız tarafından yapılan yoğun çalışmalar, bakanlık tarafından desteklenerek, bu sorunun önüne geçilmesi gerekmektedir.
Adalet Bakanlığı Personeline “Yıpranma Payının” Verilmesi
Bilindiği üzere adliyeler sorunu olan insanların olumsuz psikoloji ile gitmek zorunda oldukları devlet kurumlarıdır. Gerek fiziksel ve gerekse zihinsel anlamda ciddi yıpranmalarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu nedenle yapılan işin niteliği ve yıpratıcı unsurları göz önünde bulundurulduğunda, Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışan tüm personele yıpranma payı verilmesi gerekmektedir.
Fazla mesai ücretlerinin tüm personele eşit bir şekilde ödenmesi
Adalet Bakanlığı nezdinde fazla mesailer belirli kıstaslara tabi tutulmuş, bir kısım personele ödenirken, geri kalan personel bu haktan mahrum bırakılmıştır. Kaldı ki bir yıl içerisinde ödenen fazla mesai miktarı belirlenen kotayı aşamamaktadır. Bu itibarla, ödenmekte olan fazla mesai ücretinin, herhangi bir kriter ayrımı yapılmaksızın ve kota şartı ortadan kaldırılarak tüm personele eşit bir şekilde ödenmesi gerekmektedir.
Nöbet tutan personele “Nöbet Ücretlerinin” ödenmesi
Diğer kurumlarda ödenen ve bir dönem kendi bakanlığımızda da ödenmekte olan nöbet ücretleri bir an önce yeniden ödenmeye başlanmalıdır.
4/B kadrosunda çalışan sözleşmeli personelin 4/A kadrosuna geçirilmesi
Uzun süredir kadroya alınmayan 4/B’li sözleşmeli personellerimiz ivedi kaydıyla kadroya alınmalıdır.
4/C kadrosundan 4/B kadrosuna geçen memurların zorunlu emekliliklerinin kaldırılması
4/C kadrosundan 4/B kadrosuna atanan sözleşmeli personellerimiz halen çalışma süreleri öncesinde olduğu üzere yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçememektedir. Bir an evvel yeni bir düzenleme yapılarak bu şekilde geçiş yapan personellerimizin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa adapte edilmek suretiyle 65 yaş haddine kadar talepleri doğrultusunda çalışmalarının önünün açılması gerekmektedir.
Adli emanet memurlarının çalışma şartlarının düzenlenmesi
Adli Emanet Memurlarının;
1-Görev tanımlamasının yapılmasını,
2-Kıyafet yardımı ve ödemesinin yapılmasını,
3-Kıymetli eşya muhafazası yapmaları hususu da dikkate alınarak buna ilişkin kendilerine sorumluluk tazminatı ödenmesi,
4-Görev mahallerini terk ettikleri bilinmekle, kendilerine diğer personelde olduğu üzere yolluk ve harcırah ödemesi yapılmasına,
5-Zabıt kâtiplerinde olduğu üzere emanet memurlarına da kadro tahsisi yapılmak suretiyle yeşil pasaport alabilmelerinin önünün açılması gerekmektedir.
Adalet Bakanlığı’nın idari yapısına personellerden atama yapılması
Akademik eğitim ve liyakati de göz önünde bulundurularak, Adalet Bakanlığının idari yapısına ve yürütme organlarına yeterliliği olan personellerimizden atama yapılması en doğru hareketlerden birisi olacaktır.
Ceza ve Tevkif Evleri Personeli ile Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü personellerine sendikal hakların verilmesi
Sendikal yasağı bulunan Denetimli Serbestlik ve Ceza İnfaz Kurumu Personelimizin bir an önce sendikal hakkı verilmelidir.
Teknisyen ve Bilgi İşlem Personelinin Sorunları Çözülmelidir.
Teknisyen olarak görev yapan personelimizin teknik hizmetler kadrosuna dahil edilmesi, Taşra Bilgi İşlem Birimlerinde teknisyen kadrolarında görev yapan personelin bulundukları birimde görevde yükselebilmelerine imkan tanıma açısından Taşra Bilgi işlem Şefliği sınavına girebilmeleri veya tüm taşra bilgi işlem biriminde görev yapan personeller için kariyer planlaması yönünde değerlendirme ve çalışma yapılması gerekmektedir.
Memura saç, sakal ve kıyafet özgürlüğü gelmelidirDünyada hemen hemen bütün ülkelerde devlet memurlarına saç, sakal ve kıyafet yasağı getirilmezken, ülkemizde yarım asır öncesinde çıkartılan bu anlamsız yasağa bir an önce son verilmeli, bu anlamda tüm memurlarımız hürriyetine kavuşturulmalıdır.
Yargı çalışanları gününün resmi yoldan ilan edilmesi
Birçok meslek kuruluşlarının kendilerine özel gün ve haftalarının bulunduğu, bu haftaların kutlanması esnasında bu meslek guruplarının çalışma koşulları ile gereken iyileştirmelerin gündeme alındığı, yapılan kurum ziyaretleri ile personellerin onure edildiği aşikardır. Her yılın 8 Aralık tarihinin tüm ülkemizde Yargı Çalışanları Günü olarak kutlanılması sağlanmalıdır.
Seçim personeli kendi kadrosu dışında çalıştırılmamalıdır
298 Sayılı Yasanın 30.maddesi 7.fıkrasında tadilata gidilerek, seçim personeli kendi kadrosu dışında başka bir kadroda çalıştırılmamalıdır.
Yargılama Usulü Değiştirilmelidir
Yargı personeli hakkında soruşturma açılmadan önce, diğer kurumlarda olduğu üzere yetkili makam ve mevkilerden izin alınmalıdır.
İcra Personelinin Sorunları
İcra dairelerindeki dosya sayıları nazara alınarak yeterli personelin tahsisi, çalışan tüm personele sorumluluk tazminatı ödenmelidir.
Mübaşirlerin genel idare hizmetleri sınıfına geçmesi hususunda göstermiş olduğu ilgi ve alakadan ötürü ayrıca sayın bakanımıza teşekkür etmek istiyoruz.
Şu hususu açıkça belirtmekte sakınca görmüyoruz. Bizler her daim vatanımız, milletimiz ve devletimizin bekası uğruna her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız. Bu fedakârlığın da kesinlikle bir karşılığını beklemedik, lakin ziyadesiyle hak ettiğimiz bu iyileştirmeden devletimizin bizleri mahrum bırakmasını da doğru bulmuyoruz.
Selam ve saygılarımızla ...
[video width="848" height="480" mp4="http://adaletburosen.org.tr/blog/wp-content/uploads/2019/02/1-video.mp4"][/video] [video width="640" height="368" mp4="http://adaletburosen.org.tr/blog/wp-content/uploads/2019/02/1-video1.mp4"][/video] [video width="848" height="480" mp4="http://adaletburosen.org.tr/blog/wp-content/uploads/2019/02/1-video2.mp4"][/video] [video width="848" height="480" mp4="http://adaletburosen.org.tr/blog/wp-content/uploads/2019/02/1-video3.mp4"][/video] [video width="848" height="480" mp4="http://adaletburosen.org.tr/blog/wp-content/uploads/2019/02/1-video4.mp4"][/video] [video width="848" height="480" mp4="http://adaletburosen.org.tr/blog/wp-content/uploads/2019/02/1-video5.mp4"][/video] [video width="640" height="368" mp4="http://adaletburosen.org.tr/blog/wp-content/uploads/2019/02/1-video6.mp4"][/video]